vrijdag 21 augustus 2015

Microsoft gebruikt omstreden publicatie om Office 365 te promoten

De gigant uit Redmond moet zich grote zorgen maken nu het al een omstreden studie over een relatieve kleine Italiaanse stad gebruikt om opensource-software te bestrijden, terwijl tegelijkertijd veel grotere organisaties in Italië tevreden zijn met LibreOffice en bijvoorbeeld cijfers van Provincia di Perugia het tegenovergestelde van de Microsoft-publicatie bewijzen.

Microsoft schrijft over de overstap van de stad Pesaro van OpenOffice naar Office 365. Er zijn echter de nodige twijfels rond die publicatie die een onderbouwing zou moeten bieden aan die overstap. Toch gebruikt Microsoft die publicatie op zijn website voor promotiedoeleinden.
De publicatie is omstreden vanwege verschillende feiten. Er wordt bijvoorbeeld een bedrag van € 300.000 voor migratie en training genoemd en extra telefoonkosten van € 85 per jaar, zonder enige onderbouwing. Sonia Motegiove (2), een Italiaanse IT consultant, merkt daarover op dat een uitgebreide training voor 600 mensen maximaal € 25.000 kost. De publicatie claimt ook dat de gebruikersinterface problemen zou veroorzaken. Maar blijkbaar wordt veronderstelt dat de nieuwe 365-werkomgeving geen problemen voor de gebruikers gaat veroorzaken. Bij het gemelde gebrek van compatibiliteit van OpenOffice vraagt Motegiove zich af waarom Pesaro niet heeft gekozen LibreOffice, met een sterk verbeterde uitwisseling van documenten.
In een andere publicatie wijst Italo Vignoli van LibreOffice-Italië op het gegeven dat Pesaro feiten negeert, zoals de veiligheidsproblemen die bestaan rond het gebruiken van Microsoft Office. Daarentegen zijn er om de migratie uit te leggen wel woorden gekozen die lezen als Microsoft propaganda.
Alle vragen aan de stad Pesaro of the project manager zijn echter zonder antwoord gebleven.
Bronnen rond Pesaro zeggen dat het hele migratie project niet klopte. Eerst kon het betrokken IT-bedrijf het project niet afmaken en halverwege het project kwam er ook een nieuwe IT-directeur met minder aandacht voor het project.

Dit alles weerhoudt Microsoft er niet van om een 'onderzoek' te gebruiken voor het maken van valse claims.
Deze situatie lijkt er op wat er gebeurde met een Microsoft gesponsord HP rapport over de stad München, die met Linux en LibreOffice werkt. Het HP rapport 'bewees' hoge kosten in München die zouden komen door de opensource-oplossing. Maar de realiteit is, dat alleen al tijdens de migratie 13 miljoen is bespaard. Dit staat nog los van de meer dan één miljoen licentiekosten die ieder jaar sinds 2013 worden bespaard. Besparingen die deels worden gebruikt om de ontwikkeling te steunen van opensource-software die München gebruikt en waarmee ook locale/regionale IT-bedrijven worden gestimuleerd.
Zien deze acties van Microsoft er zo hopeloos uit omdat nu ook zijn office-business serieuze competitie ondervindt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten