zaterdag 15 oktober 2011

Bericht van LibreOffice conference

Het is alweer het begin van de laaste dag van de geweldige eerste LibreOffice conferentie.
Voordat ik de laatste stukje voorbereid voor mijn presentatie rond QA(improving the Development / QA cycle - dus dat betekent het begrijpen van de interessante en gecompliceerde interactie tussen ontwikkelaars en QA_community) schrijf in nog wat notities over de conferentie.

Ten eerste is er natuurlijk een geweldig aantal presentaties en discussies. We startten met een indrukwekkend overzicht, door Italo Vignoli, Michael Meeks en Florian Effenberger, van alles dat in het eerste jaar van The Document Foundation is bereikt. Indrukwekkende getallen, sommige heel erg blinkend opgepoetst. Maar goed, marketing is marketing hè. En ook zonder enkele voetnoten die sommige van de getallen een wat meer realistisch kader zouden geven, mogen we erg trost zijn met de mensen die betrokken zijn en alle productverbeteringen en hulpmiddelen en de gemeenschap die zijn opgebouwd.

Er zijn daarover fraaie dingen verteld door Simon Phipps, op de avond die werd georganiseerd door de Regio Parijs. Ook op die avond, presenteerden Charles H. Schultz en de Regio enkele belangrijke nieuwe stappen: een LibreOffice OnLine en ports naar de Android en iOS. Er is door vele anderen al naar verwezen.
Goed, de presentaties. Helaas was ik weer niet in staat om mezelf drie keer te klonen, dus ik kon maar een deel bijwonen. Maar dat waren mooie, over de structurele verbeteringen (geheugen, snelheid) van Calc, QA-tools, betere interactie met gebruikers en verbeteringen in gebruikersvriendelijkheid, wen en ODF-services, verbeteringen in Impress (import van .pptx) en de mooie bijdragen door studenten die dit jaar waren gesponsord door Google Summer of Code.

Een ander onderwerp dat onvermijdelijk is, is de afsplitsing in Apache OpenOffice. We hebben mensen ontmoet van IBM, die daar werkt, waaronder vrienden uit het oude OpenOffice.org project die nu daar werken. Er is al veel gezegd en geschreven over deze droeve situatie.
Na weer over deze situatie gesproken en nagedacht te hebben, blijven er voor mij in essentie twee dingen over. Ten eerste is cruciaal, dat het volgens mij beter was geweest als IBM bezwaar zou hebben gemaakt, toen Oracle OpenOffice.org aan Apache wilde geven. De tweede is, dat het niet redelijk is om te verwachten dat wij proberen IBM's probleem op te lossen door het afbreken van onze LibreOffice gemeenschap. Voor de betrokken mensen van IBM, hoop ik dat ze in staat zijn om de mensen en de inspiratie te vinden om de juiste dingen te doen.

Terug naar de conferentie zelf. Ik ben op heel wat OpenOffice.org conferenties geweest. Altijd geweldig om met zoveel mensen te praten en ontmoeten. Dit jaar heb ik nog een extra gevoel van sprankelende energie, wat ik kan terugleiden naar een sterker en meer verspreide community en ontwikkel activiteit. Méér dan in het verleden gaat het over mensen uit alle windstreken die werken aan verbinding en die hacken in hun persoonlijk favoriete stuken code om de beste vrije office productiviteitssoftware nog beter te maken.

Dank aan allen (vrijwilligers die de conferentie organiseren, mensen van de locaties die ons ontvangen, sponsors die helpen de kosten te dekken, én de deelnemers) die deze gebeurtenis mogelijk maken!
(link naar de presentaties volgt! )

2 opmerkingen:

  1. Na het lezen van deze blog: nog jammerderder dat ik er niet bij was. Eén troost: ik ben er vrij zeker van dat er volgend jaar weer een conferentie zal zijn.
    Bedankt voor het delen Cor!

    BeantwoordenVerwijderen