zondag 4 september 2011

LibreOffice ontwikkelen

Het is even geleden sinds ik hier schreef. En nu enige woorden over LibreOffice ontwikkeling.
Ik zal geen technische details gaan uitleggen - dat valt buiten mijn competenties. Maar recentelijk heb ik wat dagen rondgehangen op het IRC kanaal van de ontwikkelaars. Dat was om wat hulp te krijgen om vertrouwd te worden met het compileren, het bouwen van LibreOffice. Ik vind het immers leuk om te testen en te werken met nieuwe functies en om hier en daar in de code te duiken.
Nu, het bouwen van LibreOffice blijkt enorm eenvoudig te zijn.[1] Niet dat dat nodig is om te kunnen werken met een bleeding edge versie van LibreOffice: dagelijks zijn er nightly-builds beschikbaar [2].
Als ik zeg dat bouwen van LibreOffice echt eenvoudig is, moet ik er aan toevoegen dat dat voornamelijk geldt voor Linux. En dat brengt me een beetje nader tot de kern van deze blog post.

Terwijl ik op IRC was, en de ontwikkelaars-list een beetje volgde -zoals normaal- raakte ik erg onder de indruk van al het hard en lastige werk dat de ontwikkelaars doen. Zowel diegenen die het doen als hun dagelijkse werk, als diegenen die het naast hun normale activiteiten doen.
Windows bijvoorbeeld: er wordt enorm aan getrokken om LibreOffice makkelijker en sneller te kunnen bouwen op Windows. Bijna dagelijks zie je verbeteringen. En ook problemen, die specifiek zijn voor Windows, krijgen veel aandacht van de ontwikkelaars - geholpen door waardevolle QA-medewerkers. Je ziet mensen heel diep in de code duiken om de schuldigen te vinden en te verwijderen, waarvan de gebruikers ongemak hadden. En in deze speciale gevallen is het niet voor recent geïntroduceerde fouten, maar vanwege bugs die al lange tijd, misschien wel 15 jaar, onder de oppervlakte hebben gelegen. En die alleen door recente veranderingen zichtbaar werden. Nu is het niets speciaals dat oude bugs aan de oppervlakte komen met recentere veranderingen. Het was altijd één van de punten in OpenOffice.org ontwikkeling: repareren van oude bugs, zal andere zichtbaar maken...
Niet tegengehouden door die wetenschap, zetten LibreOffice ontwikkelaars hun tanden stevig in de code basis voor verbeteringen en nog betere toekomstige LibreOffice ontwikkeling. Ik ben niet alleen onder de indruk, maar krijg ook meer en meer vertrouwen in de toekomst van dit project.

1] http://wiki.documentfoundation.org/Development#Getting_your_first_build_done
2] http://dev-builds.libreoffice.org/daily/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten