maandag 13 juni 2011

IBM probeert het met OpenOffice.org bij de Apache Software Foundation

In mijn vorige blog schreef ik nog simpel dat The Document Foundation toch de meest logische plek was voor de voortzetting van het OpenOffice.org project. Oracle had geschreven het project over te willen dragen aan de open source gemeenschap. Logischerwijs, waren er daarna enkele contacten tussen TDF en Oracle, waarbij TDF een duidelijk en redelijk voorstel heeft gedaan, maar die gesprekken kregen geen vervolg. Eind mei vernam ik via onofficiƫle kanalen, dat Oracle en IBM het OpenOffice.org project bij De Apache Software Foundation (ASF) zouden onder brengen.

De ASF heeft een uitstekende reputatie, en OpenOffice.org zou daar een dimensie aan toevoegen. OpenOffice.org is enorm groot, complex vanwege afhankelijkheden, integraties, vertalingen etc. en gericht op eindgebruikers. Ook al is een dergelijk project nieuw en bepaald een uitdaging voor Apache, het wordt in eerste instantie positief en open bekeken. Dat wil zeggen: er komt een discussie op gang, over de mogelijkheden om het project toe te laten voor de instap-fase: incubator. Die discussie noemen ze podling.
Zo is er de afgelopen week een gigantisch intensief verkeer geweest op de mail lijst van de ASF

Tijdens podling wordt er gekeken of er voldoende mensen zijn om het project mogelijk tot een succes te maken. Veel andere dingen tellen op dat moment niet mee. Bijvoorbeeld het feit dat het grootste deel van de niet-Oracle OpenOffice.org gemeenschap al in TDF was gestapt. Of dat het licentiemodel van de ASF van ontwikkelaars vraagt dat ze auteursrecht afstaan, terwijl dat voor een groot deel van de ontwikkelaars van LibreOffice, in TDF, een sterk minpunt is. Bij dat laatste speelt de ervaring mee, dat IBM destijds met OpenOffice.org veel nam maar weinig terug gaf aan het project. En je kunt van ondernemingen als SUSE en RedHat niet verlangen dat ze daar maar zo enthousiast achter aan lopen...
Deze zaken zijn in de discussie genoemd, maar spelen bij de overweging feitelijk geen rol en er is inhoudelijk dan ook niet op gereageerd.

De afgelopen week is dus de discussie gevoerd, over de vraag of OpenOffice.org daar moet proberen te starten als project. Tientallen mensen, deels al uit het OpenOffice.org project, en ook enkelen die actief zijn rond LibreOffice, hebben de afgelopen week hun naam daar aan verbonden. Een positieve keuze: nu blijkbaar IBM en Oracle hebben gekozen om deze weg te gaan, willen het daar een succes maken.
Daarmee los je helaas niet het probleem op, dat die keuze slecht verenigbaar is met de (code-)ontwikkeling die de afgelopen 8 maanden al bij LibreOffice heeft plaats gevonden. In de discussie bij de ASF is dan ook de kritiek geuit, dat de gemeenschap eigenlijk een slechte dienst is bewezen door IBM en Oracle. Te meer, daar bij het starten van de ontwikkeling van LibreOffice, is gekozen voor een LGL3+ en MPL+ licentie, juist omdat de tweede ook voor IBM een acceptabele licentie is.
En kijk ik naar wat voor mij de meest opvallende ervaring bij LibreOffice is geweest, de afgelopen maanden, dan is dat juist dat de aanpak daar er toe leidt dat veel onafhankelijke ontwikkelaars gaan meedoen. Daar is inmiddels een echte vrije software gemeenschap, die gestaag verder groeit.

Goed, de discussie en de stemming bij de ASF zijn maandag afgerond. Met als uitkomst, dat de ASF OpenOffice.org accepteert voor de instap-fase (incubator). Nu moet onder andere de OpenOffice.org code compleet van de Oracle omgeving over worden gezet naar de ASF. Er is daar echter een ander versiebeheer systeem, waar vooralsnog voor OpenOffice.org weinig enthousiasme over is, omdat het wat lastiger om het grote project daar in te beheren en en omdat de code-historie niet meer doorlopend beschikbaar zal zijn. Ook zitten er in OpenOffice.org, zoals gebruikers die downloaden en installeren, veel zaken van derde partijen, die niet onder de Apache licentie vallen. Zoals koppelingen met andere programma's en woordenlijsten. Dus dat moet of eerst worden vervangen of geregeld, of uit het op te leveren pakket worden weg gelaten. Ook moet de hele infrastructuur voor vertaling en verspreiding weer worden opgezet bij de ASF. En het is nog niet duidelijk of IBM, als grote bedrijf achter het project bij Apache, ook daadwerkelijk langdurig mensen beschikbaar stelt.
Het zal dus nog de nodige maanden kosten, om OpenOffice.org gewoon te stabiliseren, weer in de startblokken te krijgen. En al die tijd gaat de ontwikkeling van LibreOffice gewoon verder.

Betekent dit dat mensen achter LibreOffice geheel negatief zijn? Zeker niet, maar je zie wel een grote scepsis: eerst maar eens zien of het daar serieus wat wordt, voordat we de ontwikkeling van LIbreOffice stil leggen en onze kostbare tijd er in gaan stoppen.
Maar goed: het is natuurlijk goed mogelijk dat OpenOffice.org onder Apache weer het succes wordt, dat het al was. Als IBM er echt veel mensen voor inzet, kan er immers over een tijdje weer veel opgebouwd zijn. Kortom ... wordt vervolgd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten