woensdag 23 maart 2011

Zo is werken met OpenDocument echt leuk ... oranje!

LibreOffice en OpenOffice.org blinken onder andere uit door dat ze standaard werken met het open, ISO-gecertificeerde ODF-bestandsformaat.
ODF is voortgekomen uit het eerste complexe XML-bestandsformaat dat voor office-documenten is gemaakt, terug in 2000 door toen nog jonge OpenOffice.org-project. Een xml-bestand heeft onder andere als eigenschap dat de inhoud als platte tekst kan worden bekeken en bewerkt. Niet handig voor dagelijks gebruik; wel heel goed voor geautomatiseerde bewerking en kleine extra trucjes. Van dat laatste wil ik een aardig voorbeeld delen.
Een uitgangspunt is, dat alles wat je in een document kunt instellen aan opmaak, inhoud etc., te vinden is in standaard xml-documenten, waarmee het ODF container bestand is opgebouwd. Soms kunnen daarom nieuwe mogelijkheden in programma's die met ODF werken, pas volgens de standaard geïmplementeerd worden als het ODF bestandsformaat daar een uitbreiding voor heeft. Voorbeeld daarvan: de gekleurde tabs van werkbladen in Calc.
Andersom kan het echter ook: dat in het bestandsformaat iets mogelijk is, dat in een programma (nog) niet is in te stellen. Zo kwam er vandaag een klant met de wensen voor een nieuwe set sjablonen. Daarin ontwaarde ik een afscheiding van voetnoten, die bestaat uit een lijn met een kleur. En nu kan ik in mijn favoriete office-programma van alles instellen in het pagina-opmaakprofiel, ook voor de scheidingslijn tussen tekst en voetnoten, maar net niet de kleur.
Niet getreurd: een optimistische duik in het styles.xml bestand, één van de componenten van een ODF-document, bracht me keurig tot de eigenschap 'color' van 'style:footnote-sep'. Daar de waarde "#000000" gewijzigd in "#FFA500", het xml-bestand weer keurig opgeslagen in de ODF-container, en het document toonde een keurige organje lijn boven de voetnoten.
Niet iets om elke keer te doen, maar om één keer in een sjabloon te regelen: geen enkel probleem, grote voldoening, en een tevreden klant :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten