Nee, dit heeft niets te maken met een mogelijk treffen tijdens het WK
voetbal. Maar wel met open source.
Neem de Duitse stad München, waar men in 2005 begon met een overschakeling op open source. In 2013 heeft men dat project succesvol afgerond. Een migratie waardoor nu op 14.000 van de 15.000 werkplekken onder andere Linux op de desktop en LibreOffice worden gebruikt.
Er zijn forse investeringen gedaan, maar er is nu al een besparing van 11 miljoen Euro. De gelden die wel zijn uitgegeven, komen natuurlijk veelal ten goede van de regionale economie. Slim!
Overigens is er ook een rapport geweest waarin beweerd wordt dat München er op toelegt, maar in dat rapport doet men verkeerde aannamen en het is - hoe toevallig - opgesteld voor Microsoft door diens partner HP, die geen onderbouwing geeft.
Dus alle gemeenteraden in Nederland: dit even goed noteren, voor wanneer een wethouder dat gemanipuleerde rapport aanvoert om een migratie naar open source af te raden!
OK.. een flinke inzet van open source loont. Doet men het in Duitsland zoveel slimmer dan in Nederland? Of is München toch ook een uitzondering, die zich niet heeft laten omkopen?
Voor de gemeenten die hier meer van willen weten: het verhaal van München wordt op het LibreOffice-symposium (26 juni a.s. in Ede) uit de doeken gedaan door de projectleider Peter Hofmann. Met uiteraard de focus op LibreOffice, waarnaar men in 2013 is overgestapt.
Op het symposium zijn er ook bijdragen van onder andere de Nederlandse gemeenten Ede en Neerijnen (het nieuwe Nederlandse München ;) ?)
Kan in Nederland ook op grotere schaal wat in Duitsland al gebeurt?
Het LibreOffice-symposium wordt georganiseerd door de gemeente Ede en mijn bedrijf Nou&Off. Het is georganiseerd speciaal voor medewerkers van gemeenten die gericht willen kijken naar de invoering van LibreOffice.
vrijdag 13 juni 2014
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten