zondag 15 april 2012

8 Jaar Professionele support voor OpenOffice & LibreOffice

(read this same contribution in English) Vandaag 8 jaar geleden was ik bij de Kamer van Koophandel voor het starten van mijn bedrijf Nou&Off: toegewijd aan ondersteuning van OpenOffice en natuurlijk de laatste tijd in toenemende mate LibreOffice.
Daarvoor had ik in een bedrijf gewerkt dat consultancy deed voor grotere projecten in Ms Word. Mijn ideeƫn over eerlijk werken kwamen echter niet geheel overeen met die van de mannen uit Redmond, dus zo belandde ik in de open source markt. Voor mij relatief nieuw, dus ik stak er veel op.

8 Jaar betekent ook behoorlijk wat projecten in grotere en kleinere organisaties, wat ook het nodige aan ervaring toevoegt. Ik heb succesvolle en afgebroken of mislukte migraties gezien. Ten eerste is natuurlijk de complexiteit van de automatisering een factor die grote invloed heeft op wat er allemaal moet gebeuren. En de focus van de betrokken medewerkers is een sleutel tot succes of falen. Soms vat het idee post, dat het niet nodig is om al vroeg en zorgvuldig naar bepaalde potentiƫle issues te kijken. Of onverwacht nemen andere (belangrijker?) projecten de aandacht weg van het office-migratie-project, dat dan op een zijspoor komt. In het algemeen is dat geen recept voor succes...

De energie en het enthousiasme om in deze taaie markt door te gaan (Nederland loopt qua markt-acceptatie ver achter bij diverse omringende landen) moet ergens anders vandaan komen. Van de succesvolle projecten inderdaad. Klein en groot. Waar managers en gebruikers blij of gewoon tevreden zijn met de verandering, profiteren van de voordelen van hun open source software: functies, prijs, vrijheid.

8 Jaar is een lange tijd, wanneer je vooruit kijkt bij het starten. Terugkijkend, zie je dat er heel veel dingen zijn gebeurd. Met Nou&Off als een constante factor in deze markt voor OpenOffice en LibreOffice, en een toegewijde bijdrage aan het bijbehorende de open source project. Ja natuurlijk is de start van LibreOffice in september 2010 een belangrijke mijlpaal, die zorgt voor een meer kwaliteit, grotere compatibiliteit en toegankelijker 3rd-level support met directe invloed op de functies en verbeteringen in het programma.

Niet direct gerelateerd aan deze verjaardag maar wel degelijk interessant, is het nieuws dat Nou&Off de komende maand zal publiceren over een product, zakelijke samenwerking en afgeronde projecten. Keep in touch!

2 opmerkingen:

  1. Alsnog van harte met de verjaardag van jouw bedrijf Cor ! Groeten, Joost (@JoGnet en @OpenNieuws)

    BeantwoordenVerwijderen