donderdag 16 februari 2012

"LibreOffice 3.5 het beste vrije office-programma ooit"

The Document Foundation kondigt LibreOffice 3.5 aan
"het beste vrije office-programma ooit"

Berlijn, 14 februari 2012 - The Document Foundation (TDF) kondigt LibreOffice 3.5 aan, de derde hoofd-editie van "het beste vrije office-programma ooit", die eindgebruikers de vruchten brengt van de ontwikkelstrategie die sinds september 2010 wordt gevolgd.

LibreOffice 3.5 is het product van de gezamenlijke inspanning van full-time ontwikkelaars – de grootste groep van ervaren OOo code ontwikkelaars – en vrijwillige ontwikkelaars, gecoördineerd door het Engineering Steering Committee.

Ook ontwikkelaars en vertalers uit de Nederlandstalige gemeenschap hebben bijgedragen aan verbeteringen en nieuwe functies in LibreOffice 3.5.Gedurende 18 maanden hebben gemiddeld 80 ontwikkelaars per maand in totaal 30.000 bijdragen aan de bron code geleverd, en daardoor nieuwe en interessante functies toegevoegd:

Writer
- verbeterde typografische mogelijkheden, voor professioneel uitziende documenten;
- een interactief venster voor het tellen van woorden, dat tijdens het typen automatisch bijgewerkt wordt;
- een nieuwe snellere ingebouwde grammatica-controle voor Engels en enkele andere talen (nog niet voor het Nederlands);
- een nieuw interface voor kop- en voetteksten en pagina-overgangen.

Impress / Draw
- een verbeterde import van eigen vormen en Smart Art vanuit .PPT/.PPTX-bestanden
- de mogelijkheid om multimedia en kleur-paletten op te slaan in ODF documenten;
- een nieuwe scherm-wissel knop in de presenteer console
- nieuwe lijn-einden voor betere, mooiere diagrammen
Microsoft Visio- import .filter

Calc
- ondersteuning tot 10.000 rekenbladen
- een nieuw meerregelig invoerveld
- nieuwe Calc functies volgens de ODF OpenFormula specificaties
- betere prestaties bij het importeren van bestanden uit andere office-programma's
- meervoudige selecties in het autofilter
- een onbeperkt aantal regels voor voorwaardelijke opmaak

Base
- een nieuwe geïntegreerde driver voor de PostgreSQL database

Tevens zal LibreOffice voor het eerst in de geschiedenis de online-update controle activeren, die gebruikers informeert wanneer er een nieuwe versie van het programma beschikbaar is.

"We erfden een 15 jaar oude codebasis, waar functies niet werden verwijderd of toegevoegd en fouten niet werden verbeterd om het ontstaan van problemen te voorkomen. Dit is de oorsprong van een grote technische schuld," zegt Caolán McNamara, een senior RedHat ontwikkelaar, die één van de oprichters en tevens bestuurder is van de TDF.
"We hadden twee mogelijkheden: een conservatieve strategie, die onmiddellijk vrijwel alle gebruikers tevreden zou houden, waarbij de basiscode in principe ongemoeid zou worden gelaten, en het agressievere pad van functie-ontwikkeling en code-refactoring waarvoor wij hebben gekozen. Dat heeft op de korte termijn tot wat stabiliteitsproblemen geleid, maar leidt nu in een hoog tempo tot een compleet nieuw en aanzienlijk verbeterd vrij office-programma: LibreOffice 3.5, het beste vrije office-programma ooit."

"In de afgelopen zestien maanden hebben we ongelooflijke resultaten bereikt, – vertelt Michael Meeks, een onderscheidde SUSE-software engineer, die ook oprichter en bestuurder is van de TDF – met bijna driehonderd geheel nieuwe ontwikkelaars bij het project, die aangetrokken zijn door de copyleft licentie, het ontbreken van copyright-overdracht en een gastvrije omgeving. Naast de zichtbare functies, hebben ze tienduizenden regels Duits code-commentaar vertaald, duizenden ongebruikte en achterhaalde methoden verwijderd – soms complete bibliotheken – en een omgeving met automatische tests opgezet. We hebben nog wel een lange weg te gaan, maar gebruikers, die zich niet bewust waren van de enorme technische schuld waar we tegen vochten, en die soms klaagden, kunnen nu profiteren van een al duidelijk schoner en slanker LibreOffice 3.5 bron code archief met meer mogelijkheden.

LibreOffice 3.5 is de eerste uitgave waar de bijdragen van locale gemeenschappen en organisaties, zoals ALTA uit Brazilië, zijn opgenomen. De TDF probeert vrijwilligers ook meer erkenning te geven door hen, die we makkelijk konden traceren en die veel voor de 3.5 uitgave hebben gedaan, te belonen met een certificaat dat gelijk met de aankondiging van deze nieuwe uitgave wordt uitgereikt. De TDF stimuleert de ontwikkeling van een wereldwijd open en gemengd eco-systeem waar bedrijven, organisaties, lokale gemeenschappen en vrijwilligers het doel delen om het beste vrije office-programma ooit te maken."

The Document Foundation nodigt gevorderde gebruikers uit om LibreOffice 3.5 te installeren en meer behoudende gebruikers om nu nog bij de LibreOffice 3.4-reeks te blijven. Zakelijke gebruikers wordt altijd geadviseerd om LibreOffice in te zetten met ondersteuning door professionele bedrijven die kunnen helpen met de migratie, training van gebruikers, ondersteuning en onderhoud. The Document Foundation zal binnenkort een lijst met gecertificeerde organisaties die deze professionele diensten verlenen publiceren.

LibreOffice 3.5 is beschikbaar op de downloadpagina.
Deze pagina op de site van nl.LibreOffice.org toont de nieuwe mogelijkheden en verbeteringen in de code.
(vertaling persbericht Cor Nouws, Luc Castermans).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten