vrijdag 15 april 2011

Oracle draagt OpenOffice.org over aan community

Oracle heeft vandaag, 15 april, bekend gemaakt dat ze een andere koers gaat varen met OpenOffice.org. Oracle ziet het niet meer als een commercieel product, maar zal het helemaal overdragen aan de gemeenschap, een stichting of iets dergelijks. Een organisatie waarin alle partijen, belangstellenden zich op hun plaats voelen. Dit nieuws blijkt uit deze aankondiging waarin Chief Architect Edward Screven wordt geciteerd.
Op The Register staat een analyse, die mij door 'een betrouwbare bron' als 'interessant' is aangeraden.

En waar gaat Oracle een plek vinden voor OpenOffice.org? Sinds 28 september 2010 is er al The Document Foundation, waar een groot deel van de voormalige OpenOffice.org community naar toe is gegaan om verder te werken in een vrij project, een onafhankelijke organisatie. Oracle wilde daar toen niet aan mee doen, en daarom maakt The Document Foundation nu het programma LibreOffice, en niet OpenOffice.org.
En dan vandaag dus de opmerkelijke koerswijziging van Oracle. Dit is een grote stap op weg naar wat ik in het begin van de afsplitsing van al als wens uitsprak: dat de twee wegen weer samen zullen komen. En zie: per vandaag zoekt Oracle een groep, een community, die OpenOffice.org graag een thuis wil geven. Me dunkt dat Oracle bij The Document Foundation een warm onthaal zal krijgen :-)

En er is nog een positieve kant aan deze ontwikkeling. Het zal de weg vrij maken voor IBM, die een contract heeft met Sun/Oracle over OpenOffice.org en het daarop gebaseerde Lotus Symphony, om zijn volledige commitment aan de ontwikkeling in een vrije community te geven.
Zo kan OpenOffice.org, ehh LibreOffice, echt de krachtige steun krijgen van vele grote bedrijven, die hun gezamenlijke belang bundelen, meer dan hun onderlinge verschillen bevechten. Een prima basis voor alle ontwikkelingen rond web-office, tablets, smart-phones en een plek waar (vrije) software-ontwikkelaars zich met alle kwaliteiten en interesses goed voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten