zondag 11 mei 2014

Een stroom van nieuwe en verbeterde functies komt voorbij - LibreOffice op de Ubuntu release party

Gisteren was er een geweldige Ubuntu release party in Apeldoorn waar ten minster vier leden van de Dutch language LibreOffice gemeenschap meededen. En omdat onze vriend Luc vroeg weg moest gaan, werd aan mij gevraagd of ik een presentatie over LibreOffice wilde doen.
Mijn publiek waardeert een kleine uitleg over de historie van LibreOffice. Dus via een uitleg over LibreOffice maken tot een aantrekkelijk en actief open source project, makkelijk te bouwen, een snelle oplevering van bijdragen en met een geweldig aantal ontwikkelaars en hackers - wat allemaal is bereikt - en het moderniseren van de enorme code basis - dat goed op weg is - vraag ik de mensen of ze bekend zijn met het release-scheman met twee hoofd-uitgaven per jaar. Velen niet. Dus ik leg het uit, de relatie met het release-schema van andere main vrije softwareprojecten, en kom uit op het tellen van de releases in onze 4.2 serie, waarvan net afgelopen week de 4.2.4.2 is vrijgegeven. En vanaf ver allereerste alpha van deze serie zijn er 16 versies vrijgegeven in zes maanden tijd! Inderdaad een indrukwekkende machinerie van builds, bijdragen, checks, geautomatiseerde tests enzovoorts. Maar alles om meer functies te leveren in een steeds beter wordende code-basis. En eene machine die er is voor en dankzij de mensen die helpen met code, vertalingen, testen, gebruikersondersteuning enz.!

Als mensen dan vragen wat er is verbeterd in LibreOffice vergeleken met OpenOffice, vind ik dat vanwege vooral het grote aantal verschillende dingen wat moeilijk om simpel te beantwoorden.
Natuurlijk is er deze pagina (twee releases achter inmiddels... en het moet ook spoedig gevonden kunnen worden op de wiki hier ..), die een samenvatting geven van (wat door sommigen wordt gezien als) de meest belangrijke LibreOffice verbeteringen ten opzichte van OpenOffice.
Maar als mensen het vragen.. Natuurlijk, bettere interoperabiliteit, meer belangrijke bestandstypen die kunnen worden geopend, mooiere, prettiger gebruikersomgeving. Maar een simpel antwoord..
Het wordt dan echt leuk als ik antwoord ga geven op vragen over functies, en zich dan een stroom van veranderde en verbeterde functies over het scherm laat zien: kleur van niet afdrukbare tekens, voorbeeld van opmaak in lijst Opmaakprofiel kiezen, Sjabloon-manager, Opmaak > Titelpagina, meer Excel-funties, integratie van CMIS en andere 'server'-protocollen, makkelijker omgaan met kop- en voetteksten, en zo voorts :)
Al met al was het een interessante middag in Apeldoorn en in ben blij dat we uitgenodigd waren om ons enthousiasme en inspiratie voor dit geweldige vrije softwareproject te delen met de bezoekers van de bijeenkomst. Bedankt! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten