vrijdag 2 november 2012

Wat Arabisch, Turtle en Google met elkaar te maken hebben

Tijd voor enkele notities over de LibreOffice conferentie 2012, onlangs in Berlijn.

De week was uitstekend georganiseerd door onze vrienden van de Duitstalige LibreOffice-gemeenschap. We waren te gast bij een ministerie, vlakbij het station Berlijn Centraal.
En het was prachtig weer, dus de 10 minuten die ik 's morgens van hotel naar de conferentie liep, konden al lekker in het T-shirtje. Half oktober :-) OK, welke dingen wil ik perse noemen...

Eerst was er de positieve key-note van Jeremy Allison van Google, die onder meer in twee dia's duidelijk maakte wat de waarde van open source software is voor Google..

.. en voor anderen!

 
Bijzonder mooi project is de lokalisatie van LibreOffice in het Arabisch. Door de structuur van de taal, is daarvoor meer nodig dan alleen het maken van de vertaling. Ook de ondersteuning voor wat 'wij' noemen complexe tekstlayout (CTL-support, zie Extra > Opties > Taalinstellingen ..) moet op punten worden verbeterd.
Er waren meerdere sprekers en ontwikkelaars uit Saudi Arabië die uitleg gaven over de opzet van het project, over hun werk, de manier waarop ze contact maken met opleidingen en andere plekken in de samenleving en over hun plannen voor de toekomst met LibreOffice. Duidelijk en een stimulerend verhaal!

Zeer intrigerend vond ik de presentatie van LibreLogo ( … turtle vector graphics for everybody) door László Németh, die we kennen van onder andere de spell-checker. LibreLogo is een mooie combinatie van tekenen, en leren omgaan met de computer, opdrachten en documenten. En dit alles gebundeld in een extensie die je makkelijk in LibreOffice installeren.
Probeer het eens – niet alleen leuk, maar zeker interessant als je marketing en onderwijs belangrijk vindt! En kom je er niet direct uit: geen probleem want binnenkort zal ik zeker weer over schrijven.

En dan vond ik nog zaken boeiend als voortgaande verbeteringen en ontwikkelingen met Calc, versies voor iMac en Android, gezamenlijk documenten via internet bewerken, bouwen en veel tools voor ontwikkelaars, en QA, EasyHacks … Hier stop ik, en doe daarmee zeker velen tekort.

Maar wel: een gezellige boel, mensen uit alle windstreken en voor iedereen nuttige, leerzame onderwerpen. Dus iedereen die iets meer heeft met LibreOffice dan alleen gebruiken … zie je in 2013 :-)
En daarvoor nog: zorg dat je deze niet mist!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten