vrijdag 16 december 2011

'LibreOffice 3.5 sneller dan Excel op Windows'

LibreOffice 3.5 zal Excel het nakijken geven in snelheid van bepaalde taken. De komende eerste bèta van het vrije office-pakket heeft deze betere prestaties als gevolg van community werk, wat dus het echte voordeel van open source software toont.
Op 28 en 29 december zal er een grote internationale bug-hunting sessie zij met de bèta van 3.5.0.
De eerste bèta van LibreOffice 3.5.0 staat vandaag of morgen op de servers.

Waar in het verleden Calc, de werkblad module van LibreOffice, niet geroemd werd om grote prestaties, zal de nieuwe versie goed nieuws brengen. Dit is mogelijk geworden door het echte open source karakter van het project, waar verschillende ontwikkelaars, vrijwillig en met een volledig aanstelling, samen werkten om de snelheid te verbeteren bij het openen van documenten met grote aantallen benoemde bereiken, bladen en formules.
Dit valt te lezen uit de blog van Kohei Yoshida, één van Calcs lead-ontwikkelaars en een belangrijke bijdrager aan LibreOffice vanaf het begin van het project. Er zijn op de blog verschillende snelheidtests gepost, en een vergelijking toont dat Calc die taken twee keer zo snel uitvoert als Excel.
Ontwikkelaar Kohei benadrukt echter dat dit overtreffen van Excel natuurlijk maar in één geval is en dat er nog veel gebieden zijn waar LibreOffice moet verbeteren: "Maar we werken heel hard aan de interne structuren, en dat zal hopelijk nog veel betere prestaties brengen in de komende versies. Dus ik ben vol vertrouwen in onze toekomst op het gebied van snelheid."

Het grootste deel van het werk aan deze verbetering is gedaan door Laurent Godard en Markus Mohrhard. Het eerste doel was natuurlijk de kwaliteit en efficiency van LibreOffice verbeteren. En dat is gelukt: de komende 3.5 versie van LibreOffice is ruwweg een factor tien sneller met deze taken, dan de vorige versies. Markus Mohrhard: "Dit is een eerste stap voor specifieke taken. Het Calc team werk er aan dat toekomstige versies een groeiende verbetering in prestaties zullen hebben – en hoe meer vrijwilligers er komen, hoe sneller het realiteit zal zijn. Maar de richting is bepaald en de start gemaakt."
Laurent Godard voegt toe: "Het belangrijkste deel van dit werk is misschien wel dat het het echte voordeel van open source laat zien: als de software niet goed bij je behoeften past, kun je door er wat tijd in te stoppen zorgen dat het wél aan je wensen voldoet."

De LibreOffice gemeenschap werkt nu hard aan het gereed maken van versie 3.5.0, die uitkomt in februari volgend jaar. Als één van de stappen in dit proces, wordt er op 28 en 29 december een grote internationale bug-hunting sessie georganiseerd. Mis die niet :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten