woensdag 18 mei 2011

Waarom het OpenDocument Formaat zo OK! is

Het OpenDocument Formaat, ODF, is hét ISO-gecertificeerde formaat voor office-documenten. Vrij te gebruiken en ontwikkeld door een grote gemeenschap, die de belangen van de individuele deelnemers bijeenbrengt. ODF wordt dus niet gedomineerd door een enkele partij, maar is het resultaat van een stevige samenwerking. Dus geen oude .docjes meer, of een onduidelijke nieuwe docx-'standaard'...

Waarom ODF zo OK! is, blijkt bijvoorbeeld uit het proces voor de recente goedkeuring van ODF versie 1.2. Dat proces heeft enige jaren geduurd en is kort geleden afgerond door het OASIS Technical Committee. Belangrijke uitbreidingen in versie 1.2 zijn onder andere de beschrijvingen voor formules en voor digitaal ondertekenen.
De degelijkheid, kwaliteit van ODF wordt nog eens extra onderstreept door feiten uit het proces, dat tot de nieuwe versie heeft geleidt. Enkele zaken daaruit:

  • Gedurende het werk aan ODF 1.2, had het ODF Technical Committee 76 leden, uit 17 landen, die 23 bedrijven en instellingen vertegenwoordigden, evenals 17 individuele leden.

  • ODF 1.2 heeft in het totaal 210 dagen open gestaan voor onderzoek en opmerkingen door iedere belangstellende of belanghebbende.

  • Het ODF TC heeft tijdens het werken aan ODF 1.2 1822 publieke commentaren behandeld en verwerkt. Die werden allemaal gelezen.

  • ODF 1.2 schrijft 628 keer "moet" en maar 14 keer "alsjeblief", waardoor het één van de meest duidelijke normen is.


  • Veel dank ben ik verschuldigd aan Rob Weir, die op zijn blog deze feiten, en nog meer, opsomde. Rob geeft in zijn blogs veel nuttige informatie over ODF.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten