donderdag 16 december 2010

LibreOffice presenteren voor de Linux Gebruikersgroep

De Nederlandse Linux gebruikersgroep (NLLGG) had me gevraagd om op hun bijeenkomst van 11 december een lezing te houden over LibreOffice. Ik ging graag op die uitnodiging in, en hield mijn praatje onder de prikkelende titel: "LibreOffice, de opvolger van OpenOffice.org ??"

Er waren zo'n 30 mensen, die ik vertelde over het ontstaan van LibreOffice, waar we mee bezig zijn en wat het doel is: een open community, waar het aantrekkelijk en leuk is om bij te dragen. En uiteraard een geweldig stuk open source software maken.
Het publiek was enthousiast over deze ontwikkelingen. Dat is ook niet verwonderlijk met een publiek dat echt wel wat met open source heeft. De meesten konden goed begrijpen dat de groep vrijwilligers van OpenOffice.org, die LibreOffice startte, vrijer en makkelijker wilde werken, en niet meer afhankelijk wil zijn van de éne grote sponsor, tegenwoordig Oracle.

Tijdens het voorbereiden van de presentatie, heb ik een beetje door zitten spitten wat er de afgelopen maanden is gebeurd in The Document Foundation, de organisatie die voor LibreOffice verantwoordelijk is. En dat was heel veel. Dus in de presentatie heb ik allerlei dingen aangestipt, zoals het waarom van de afsplitsing, en het grote aantal enthousiasten dat is gaan bijdragen aan (vaak nog kleine dingen) in de code. Maar ook aan alles wat er nog niet is gebeurd en niet af is...
Ik heb dus geen zwart-wit verhaal gehouden. Ik weet veel te goed dat er bij OpenOffice.org veel dingen goed zijn en dat bij LibreOffice echt niet alles helemaal top is. Er is nog een lange weg te gaan en flink wat te leren.

Maar de eerste twee maanden van LibreOffice tonen wel heel duidelijk dat het werkt: groeien naar een open, enthousiaste en grote gemeenschap. Dat is waar het nu om gaat, en niet direct om de paar extra functies die in LibreOffice komen.

Maar goed, LibreOffice komt natuurlijk van OpenOffice.org af. En zal voorlopig de wijzigingen die in OOo komen, ook integreren. Maar of andersom de wijzigingen in LibreOffice ook in OpenOffice.org komen, hangt af van de individuele ontwikkelaars, die daarvoor het auteursrecht moeten delen met Oracle.

Er is ook gediscussieerd over het naast elkaar bestaan van OpenOffice.org en LibreOffice. Mij zou het niet verbazen als dat de praktijk gewoon zo blijft, omdat ze voor een ander deel van de markt aantrekkelijk zijn.
Dat past wel bij het beeld dat zich, tijdens het terugkijken op wat er de afgelopen maanden aan code-ontwikkeling van LibreOffice is gebeurd, steeds sterker aan mij opdrong. Namelijk dat de organisatiestructuur rond OpenOffice.org en die rond LibreOffice zo fundamenteel verschillen, en dat de werkwijzen daardoor zo anders zijn, dat ze in de kern op heel andere mensen aantrekkingskracht uitoefenen. Natuurlijk is er wel deels concurrerentie om 'dé community'. Maar dat moet dan maar een stimulans zijn voor beide projecten om de community-leden een goed onderkomen te bieden.

Toch verlang ik naar het moment dat de beide producten uit één gezamenlijke bron gaan putten en daaraan gan werken...

Pratende over samenwerking tussen beide projecten, valt de bijzondere positie op van de mensen die werken aan documentatie, in OooAuthors/het Documentation-project. Bij de presentatie was ook aanwezig Leo Moons, al jaren actief in OOoAuthors met Nederlandstalige documentatie. Hij gaf een uitleg over de samenwerking bij het werk voor OOo en LibO. Waarbij altijd weer blijkt, dat een beetje extra hulp voor het maken van de beste documentatie zeker welkom is... (hint: de lijst discuss@nl.libreoffice.org, zie Mailing lijsten op de wiki).

Ik heb het idee dat na afloop de aanwezigen op pad gingen met een enthousiast gevoel en vol verwachting over een mooie toekomst.

De presentatie bekijken kan hier.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten