maandag 12 december 2016

LibreOffice heeft natuurlijk alternatieven voor gebruikers van alle soorten Microsoft-interface

Eén van de voordelen van LibreOffice is altijd al geweest dat het gebruikers de vertrouwde menu-structuur biedt. Minder bekend is dat LibreOffice ook oplossingen heeft voor een groep gebruikers die juist erg gewend is aan de lint-interface. Ook daarvoor heeft LibreOffice nu een oplossing: de Notebookbalk!

Door de tijd heen is bij LibreOffice gewerkt aan het concept van de Notebookbalk, en dat is nog verder ontwikkeld door het werken met de Glade-designer* voor de gebruikersomgeving. Met de getabde weergave, ziet het er uit als een notitieblok ;)

De Notebookbalk zelf kent ook verschillende vormen: Tabs, Contextueel-enkel en Contextueel-groepen. Het kan eenvoudig gezien worden in de aanstaande 5.3 uitgave, als de experimentele functies zijn ingeschakeld. De officiële 5.3-release is eind januari.


LibreOffice biedt een ideale oplossing voor zowel mensen die graag met een menu werken, als voor hen die kiezen voor een zijbalk, alsook voor hen die voor een meer blok-achtige interface kiezen!

Instellen

  • Extra > Opties > LibreOffice Algemeen > Geavanceerd … vink aan Experimentele functies
  • Beeld > Werkbalk lay-out > Standaard/Enkele werkbalk/Zijbalk/Notebookbalk
  • Beeld > Notebookbalk > Tabs/Contextueel enkel/Contextueel groepen
  •   (activeer vanuit Tabs-instelling de Menubar via het LibreOffice-pictogram linksboven)

    *) Info Glade-designer
    *) Download LibreOffice 5.3 bèta 1

    woensdag 12 oktober 2016

    Tweede Kamer stemt voor verplichten open standaarden

    Het is wat rustig geweest. Op deze blog. En ogenschijnlijk ook bij de Nederlandse overheid waar het gaat om open standaarden. Als dat al zo zou zijn, is er nu toch goed nieuws. Bij de behandeling van het Actieplan Open Overheid is een motie aangenomen om het gebruiken van open standaarden bij de Rijksoverheid en de decentrale overheden te verplichten bij wet. Er komt dan er eindelijk een einde aan het halfslachtige beleid op dit vlak. Een goed voorbeeld ligt voor de Tweede Kamer voor het oprapen
    Het is in ieder geval uitstekend nieuws. Dank gaat in ieder geval uit naar Astrid Oosenbrug voor haar deskundige en onvermoeibare inzet voor een gezondere aanpak van 's lands ICT. En natuurlijk aan alle Kamerleden die snappen dat dit belangrijk is. De motie verzoekt de regering ook om kennis over open source software waarover de overheid beschikt ter beschikking te stellen via bestaande structuren. Ook nuttig, want er is bij allerlei diensten heel veel kennis op dit vlak. Hulde!