donderdag 29 maart 2012

Document-vrijheid, ook in deze tijd

Als ik in de trein zit, of beter nog, op een terrasje, zie ik vele gebogen hoofden. De duime en wijsvingers gaan snel over de schermen van de nieuwste gadgets waarmee tegenwoordig onze informatie wordt gedeeld. Tweetje, appje, site-je... wie heeft het nog over duurzaamheid van digitale documenten in deze wereld? Toch is er de DocumentFreedomDay. Al jaren. En ik was uitgenodigd om er een presentatie te geven namens LibreOffice.

Het is leuk en uitdagend om in een tijdsgeest , zoals ik die in de eerste zinnen heb geschetst, duidelijk te mogen maken dat het wel degelijk belangrijk is, dat wij, ik en jij, onze samenleving, over twintig, zestig, driehonderd jaar nog steeds toegang heeft tot de informatie, die we nu belangrijk genoeg vinden om onze kostbare tijd aan te besteden. En dat je met die documenten kunt werken, ook nu al, zonder verplicht kosten te moeten maken. Voor mij is dat altijd een bruggetje naar het belang van een krachtig office-programma, dat met vrije open documentstandaarden werkt. Zodat mensen en bedrijven gewoon niet hoeven te werken met een office-programma dat documenten typisch opslaat in een niet vrij, niet echt open formaat. Kortom: waarom we LibreOffice nodig hebben. Dan houdt het rondzenden van .doc-jes zeker wel op.

Mijn lezing is ook bij uitstek een moment om aan de hand van grafieken (hier en ook deze) te laten zien waarom het goed is dat LibreOffice OpenOffice heeft opgevolgd: hoeveel sterker, diverser de ontwikkelgemeenschap is. En wat te laten zien van de mooie nieuwe dingen die er aankomen, zoals te zien is in de prototypen voor de webversie, gelijktijdig bewerken, en ports voor iOS en Android.
Aan het staartje van mijn verhaal ben ik met het publiek in discussie gegaan over het promoten van PDF met ingebed open document bestand: uit LibreOffice zo in één bestand. Ieder kan het openen als PDF, en ieder met een goed office-programma kan het direct bewerken en weer als rijk-PDF opslaan. Leuk onderwerp, diverse meningen. Kom ik misschien nog op terug :-)

vrijdag 23 maart 2012

'Hacken en schrijven' voor LibreOffice

Vrije software bestaat dankzij de betrokkenheid van gebruikers. Daarom hebben we in onze Nederlandstalige gemeenschap regelmatig bijeenkomsten. In een open en ontspannen sfeer werken aan de dingen die we leuk vinden. En belangrijk.
Zo zal er op 31 maart alweer de zesde 'hackers-event' zijn. Maar omdat er net zoveel mensen belangstelling hebben voor documentatie, noem ik het maar 'hacken en schrijven'. Toch, als je eens denkt aan welk een moeite een schrijver moet doen voor een goed stuk, hoe diep er moet worden gehakt in mogelijke functies, voorbeelden, en formuleringen... Hmm, da's toch bijna ook een soort van hacken. Laat de echte hackers, die diep in alle code, afhankelijkheden etc. duiken, dit maar niet lezen ;-)
Oh ja, meer informatie via deze link!